Monday, October 26, 2009

Nizar Talibarut Komunis: Pas sudah terbelah dua sekarang!

HUA HIN, Thailand 25 Okt. - Percanggahan di kalangan barisan kepimpinan Pas sampai ke kemuncaknya apabila Mursyidul Am parti itu mengeluarkan kenyataan supaya diadakan Muktamar Agung Khas (EGM) bagi membersihkan pemimpinnya daripada golongan prokerajaan perpaduan.

Menurut Datuk Seri Najib Tun Razak, perkembangan terbaru itu juga membuktikan wujud perpecahan serius di dalam Pas sehingga kemuncaknya mendorong Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahu EGM diadakan, biar pun akan menyebabkan parti berusia 58 tahun itu berpecah.

Perdana Menteri berkata, pemimpin-pemimpin Pas kini 'terbelah' - satu kumpulan mahu mencari pendekatan yang boleh membawa kepada perpaduan ummah, manakala sekelompok lagi tidak mahu perubahan dan jauh sekali ingin menuju penyatuan ummah.

''Ada pihak yang lebih mementingkan politik daripada ummah. Kita hargai pihak yang melihat UMNO sebagai mewakili orang Melayu, berjasa dalam perjuangan ummah dan menjaga kepentingan kaum-kaum lain.

''Secara prinsipnya satu kumpulan mahu bergerak atas konsep perpaduan ummah. Apa bentuknya belum diketahui lagi, mereka ini tidak mahu perpecahan," katanya kepada pemberita pada hari terakhir Sidang Kemuncak ASEAN ke-15 di sini, hari ini.

Beliau diminta mengulas kemelut dalam Pas yang membawa kepada cadangan diadakan EGM yang kemudian ditukar nama kepada mesyuarat khas bagi 'membersihkan' barisan pemimpin parti itu daripada gerakan untuk mewujudkan kerajaan perpaduan.

Perdana Menteri juga melihat ada kelompok di dalam parti yang mendakwa memperjuangkan Islam itu lebih mengutamakan kepentingan politik sehingga sanggup menolak agenda perpaduan ummah.

Bagaimanapun, katanya, kerajaan Barisan Nasional (BN) menghargai pandangan kumpulan yang ikhlas demi perpaduan terhadap UMNO sebagai parti yang banyak berjasa menegakkan Islam di Malaysia.

Ditanya sama ada perpecahan di kalangan pemimpin Pas itu membuka ruang perbincangan dengan UMNO, Perdana Menteri berkata, selagi tiada kata sepakat di kalangan mereka, adalah sukar untuk dilangsungkan perbincangan secara formal.

''Jadi kita kita tunggu dan lihat perkembangan dalam Pas. Selagi Pas tidak dapat selesaikan masalah tersebut atas prinsip, kita tidak boleh buat apa-apa," katanya.

Perbincangan secara tidak formal, menurut Najib, tidak akan membuahkan hasil melainkan pemimpin Pas secara keseluruhannya bersetuju untuk berbincang dengan UMNO ke arah kerajaan perpaduan.

Sementara itu, ditanya mengenai kemelut dalaman MCA yang masih belum selesai, Perdana Menteri berkata, beliau telah cuba menasihatkan pemimpin utama dan naib presiden parti komponen BN itu supaya disegerakan jalan penyelesaian.

Katanya, masalah tersebut terpaksa diselesaikan berasaskan kepada pemuafakatan dua kumpulan kerana tidak ada satu kumpulan mendapat majoriti semasa EGM dilangsungkan baru-baru ini.

''Mereka terpaksa akur dan terima hakikat kalau bercantum barulah boleh mewakili keseluruhan MCA," katanya. - UTUSAN

0 comments: